Kritisk kildebevidsthed
Kritisk kildebevidsthed er et undervisningsmateriale der gentænker undervisningen i kildekritik i et forsøg på at bevæge de studerende væk fra en statisk ”tjekliste”-tilgang, og henimod en mere dynamisk og reflekterende tilgang, med henblik på at udvikle deres kritiske bevidsthed i vurderingen af informationskilders autoritet, troværdighed og anvendelighed overfor alle typer af kilder og information.
Kort om undervisningsmaterialet
Undervisningsmaterialet indeholder 2 læringsmoduler, hvori der er progression og sammenhæng, en række øvelser der kan tilpasses emne og behov, samt en underviservejledning hvor materiale og koncept er beskrevet således at undervisningen nemt kan implementeres.
- Læringsmodul 1 henvender sig til studerende på bacheloruddannelser eller diplomuddannelser
- Læringsmodul 2 henvender sig til studerende på kandidatuddannelser
De to dele følger samme struktur og lægger op til refleksion på baggrund af fire spørgsmål:
- Ophav: Hvem har skrevet teksten?
- Udgiver: Hvor kommer teksten fra?
- Indhold: Hvad står der i teksten?
- Kontekst: Hvad skal du bruge teksten til?
Indhold i læringsmodulerne
Læringsmodulerne består af en PowerPoint præsentation til hver del, der indeholder slides med refleksionspunkter, ”hvad er”- forklaringer og øvelser:
- Refleksionspunkter: Disse slides er de bærende i undervisningen. De indeholder en række uddybende spørgsmål og inspiration til at undersøge og drøfter kilders troværdighed, autoritet og anvendelse.
- ”Hvad er”-forklaringer: Forekommer imellem de bærende slides, når der nævnes et koncept eller et begreb som eventuelt skal uddybes. Disse slides kan skjules eller vises i undervisningen efter behov.
- Øvelsesopgaver: Efter de bærende slides er der øvelser, der passer til refleksionspunkterne. Øvelserne kan skjules eller vises efter behov, eller virke som inspiration til egne øvelser. Længere nede i dette dokument kan du finde drejebøger til de forskellige øvelser.
Downloads
Herunder har du mulighed for at downloade underviservejledningen og de 2 læringsmoduler. Du har også mulighed for at embedde eller linke til mere dynamiske og interaktive moduler.
God fornøjelse!
Underviservejledning
Læringsmodul 1
Der henvender sig til studerende på bacheloruddannelser eller diplomuddannelser
PowerPoint præsentation med refleksionspunkter og øvelser:
Interaktivt element:
Læringsmodul 2
Henvender sig til studerende påkandidatuddannelser
PowerPoint præsentation med refleksionspunkter og øvelser:
Interaktivt element:
Udarbejdet af: | AU Library: Anna Slyngborg Drude Terkildsen Bill Astrid Ølgaard Schriver Steffan Mulle Markussen Mai Jensen Klærke Jesper Frederiksen Ølsgaard Karl Weis-Fogh Ida Lunde Jørgensen | CC-BY-NC Senest opdateret: 26/06-2024 |