Noteorganisering
Har du styr på dine noter? Eller ligger de spredt rundt på din pc, din mobil eller på bunden af din skoletaske?
Måske er hjælpen på vej?
- I det følgende bliver du introduceret for nogle overvejelser i forbindelse med hvordan du opbygger din noteorganisering.
- Desuden bliver du præsenteret for to forskellige noteorganiseringsprogrammer.
- Til slut finder du en lille håndfuld opgaver, der skal inspirere dig til at komme i gang med at organisere dine noter vha. et noteorganiseringsprogram.
Dette kursus i ”Organisering af noter” handler altså IKKE om notetagningsteknik eller ”om at skrive gode noter”, men til gengæld om, hvordan du skaber overblik og hvordan du genfinder dine noter.
Hvordan organiserer du dine noter?
Som studerende er der meget du skal huske på. Alt lige fra den gode opskrift på tomatsuppe, til vigtige noter om alliancer under 2. verdenskrig/selskabsloven/anatomi mm. Derfor er det godt at der findes noteorganiseringsprogrammer.
Noteorganiseringsprogrammer kan betragtes som en forlængelse af din hukommelse – det sted hvor du kan gemme og organisere dine informationer og ideer, og nå-ja, noter.
Uanset hvilket program du overlader alle disse informationer til, er ORGANISERING af informationerne en vigtig del.
Når du sørger for at organisere dine noter optimalt, øger du ikke kun sandsynligheden for at du tager mere relevante noter, men også at du faktisk kan bruge og genbruge dine noter senere. Men hvordan er det så lige man organiserer noter?
Du skal naturligvis kunne søge på tværs i dine noter, men disse indgår ofte i sammenhænge, der er vigtige at have med i sin ”note-rygsæk”.
Derfor kan en vis organisering eller struktur være en fordel:
Overvej hvordan DIN struktur eller indgang skal være. I de følgende afsnit kan du se eksempler på dette.
Inden du går i gang
Lav nogle simple og klare regler for hvordan du vil organisere dine noter!
Fx i form af:
- Lav et intuitivt og åbent system, der kan håndtere ændringer og udvidelser.
- Vær entydig og konsekvent med hensyn til fx emneord/tags: Ental eller flertal, dansk eller engelsk osv.
- Lær at skrive direkte i noteorganiseringsprogrammet “in real time”, så du altid er opdateret og ikke kommer bagud med inddatering af noter.
Ved aktiv brug af dine noter skaber du den bedste forudsætning for at opnå de resultater, som du ønsker.
Otte gode råd
8 gode råd
1. Organiser dine noter i mapper/notesbøger
Mapper, som i nogle noteorganiseringsprogrammer kaldes notesbøger, hjælper dig når du skal genfinde og sortere dine noter. Hvordan du vælger at bruge mapper/notesbøger er helt op til dig selv. Det vigtigste er at du er konsistent.
Hvis du er i tvivl om organiseringen kan du starte med at lave en bred organisering, med mapper til eks. ”Studie”, ”hurtige noter”, ”Personlig” og ”Arbejde”. Se også eksempler herunder.
2. Lav en inbox/korttidsparkering til dine hurtige noter
Til noter der bare skal skrives ned, men som du ikke lige har tid til at finde ud hvor skal placeres. En inbox-notesbog er en form for kortidsparkering, hvor du kan placere hurtige noter, for senere at kunne sortere dem ud i de emnespecifikke notesbøger.
3. Lav genveje til andre noter i dit noteorganiseringsprogram
De fleste noteorganiseringsprogrammer giver dig mulighed for at linke til andre mapper, notesbøger eller eksternt. Det kan skabe overblik over sammenhænge mellem forskellige noter, og hjælpe dig med at genfinde andre noter senere.
4. Brug tags
Tags er, som du kender det fra eks. instagram, twitter mm., en metode til let at skabe overblik og emneindeksere dine noter.
Skab et system af tags, som gør det lettere for dig at genfinde materialer indenfor forskellige fagområder.
5. Diktering
De fleste telefoner har i dag har muligheden for diktering. Brug diktering til at gemme noter når du er på farten, og sørg efterfølgende for at få dem sorteret ud i relevante mapper.
6. Vedhæft billeder, PDF’er, links mm.
Gør brug af andre medier end tekst når det er relevant: fx billeder, lydklip, links til hjemmesider/dokumenter, PDF filer, powerpoints mm. Det kan give et bedre overblik over dine noter, og samtidig samle dine egne noter med udleverede materialer fra dit studie.
7. OCR
Hvis der i dit noteorganiseringsprogram er indbygget optical character recognition (OCR), vil du kunne søge i både billeder og PDF-filer.
8. Ryd op
Uanset hvordan du organiserer dine noter, så husk at rydde op:
- Slet gamle og uaktuelle noter.
- Tjek at tags er ensformige.
- Sorter regelmæssigt dine noter placeret i inbox/korttidsparkering.
Strukturer
Vil du opdele dine noter kronologisk (1) eller skal de være fagopdelte (2)?
1 Semester 1: Biologi Geografi Kemi Matematik Semester 2: Fysik Geografi Geologi Metodelære | 2 Fag: Biologi Fysik Geologi Geografi (Sem. 1) (Sem. 2) Matematik Metodelære |
Vil du lave hierarkier? Måske kan du få et større og lettere overblik vha. hierarkier?
Opstil regler for disse. Hvad er mest logisk for dig? For eksempel metode 1, 2 og 3, herunder eller måske et helt anden måde?
1 Elefanter Afrikanske elefanter Afrikanske hanelefanter Afrikanske hunelefanter Asiatiske elefanter Asiatiske hanelefanter Asiatiske hunelefanter | 2 Elefanter Elefant, afrikansk Hanelefant, afrikansk Hunelefant, afrikansk Elefant, asiatisk Hanelefant, asiatisk Hunelefant, asiatisk | 3 Elefanter Hanelefanter Afrikanske hanelefanter Asiatiske hanelefanter Hunelefanter Afrikanske hunelefanter Asiatiske hunelefanter |
Vælg et noteorganiseringsprogram der passer til dig
Hvad skal det kunne?
Det giver måske sig selv, men med et stigende antal noteorganiseringsprogrammer, er det godt givet ud at starte med at undersøge dem lidt. På den måde kan du få noget der både er tilpasset dine studievaner, din computer og dig som person
Nogle gode features er (ikke en udtømmende liste):
- Mulighed for at organisere i mapper/notesbøger
- Mulighed for at bruge tags
- Søgemuligheder
- OCR, som gør bl.a. billeder, PDF filer mm. søgbare
2 forskellige anbefalinger på gode noteorganiseringsprogrammer, baseret på personlige erfaringer.
OneNote
OneNote
Et lettilgængeligt program til at håndtere og skrive noter i.
Udviklerne fra Microsoft har taget en masse valg for dig, så så det er brugervenligt og let at finde rundt i.
OneNote er et digitalt noteorganiseringsprogram, som du kan hente frit via Universitetet/institutionen som en del af Microsoft-pakken.
Her kan du administrere alle dine noter fra uddannelsen og endvidere dele med dine medstuderende.
Notion
Notion
Har du brug for at kunne bygge din egen database op fra bunden, så den bliver designet præcist, som du kan lide det, så er Notion det rigtige program for dig. Når du først har lært det basale, kan du stort set bygge dit noteapparat op som du vil. Desuden kan Notion anvendes til mange andre opgaver og derved fungere som dit eget arbejdsnetværk.
Notion er et gratis noteorganiseringsprogram, som du fortsat kan bruge efter din studietid.
Notion er ideel til deling af noter, så man nemt kan dele med andre.
Øvelser
Du har sikkert allerede besluttet dig for hvilket program, som passer dig bedst.
Herunder vælger du det program, du ønsker at gå videre med. For at komme godt i gang med det ønskede program, kan du med fordel se på de opgaver, der er linket til herunder:
Udarbejdet af: | Nakisa Sobhdam; Nanna Cathrine Cleman; Steffan Mulle Markussen; Henrik H. Tang, Det Kgl. Bibliotek | CC BY-NC |