Flip-flapper om generativ AI

  • AI
  • dansk
  • det-kgl-bibliotek
  • kildekritik

Den faglige flip-flapper om generativ AI (GAI) sætter gang i samtalen mellem kursusdeltagerne ved at stille refleksionsspørgsmål. Flip-flapperen kan bruges som sjov, inddragende breaker i løbet af en undervisningsgang.

Hvordan bruger man den?

Print og fold gerne flip-flapperen på forhånd og uddel dem til undervisningen. For at aktivere de studerende, bed dem bevæge sig rundt og bruge flip-flapperen på medstuderende, de ikke lige har talt med den pågældende dag. Den ene studerende tilbyder flip-flapperen til deres modpart. Modparten vælger først en farve. Ved at bevæge flip-flapperen det antal gange, farven har bogstaver, fremkommer nogle tal. Modparten vælger et tal. Spørgeren åbner tallets flap og læser spørgsmålet om generativ AI (GAI) højt, som modparten så svarer på.

Ønsker man at redigere spørgsmålene i flip-flapperen, kan man gøre det ved at downloade filen og derefter redigere i Libre Office eller Adobe Acrobat.

Niveau

Flip-flapperen kan bruges på flere niveauer i et uddannelsesforløb og egner sig både som aktivitet i begyndelsen af en videregående uddannelse, men også på kandidat-niveau, hvor den kan inddrages i forbindelse med f.eks. opgaveskrivning. Flip-flapperen er formuleret generisk og kan bruges på de fleste uddannelser.

Didaktiske overvejelser

Flip-flapperens spørgsmål peger på noget, der er og/eller bliver gennemgået i undervisningen om generativ AI. Den kan bruges i midten af undervisningen som en breaker eller som repetitionsøvelse i slutningen af en undervisningsgang om generativ AI. Repetitionen vil skabe fæstnelse.

Ved at bruge bevægelser i undervisningsrummet (stå, gå rundt, tale med medstuderende, bevæge hænderne), aktiveres kroppen i undervisning, der til tider kan være stillesiddende. Øvelsen skaber humor, fordi flip-flapperen typisk hører til barndommen, men her sættes den i en ny kontekst.

Øvelsen involverer læringsmål om at kunne reflektere og forklare generativ AI i en faglig kontekst ved at tvinge de studerende til at sætte ord på emnet. Dette understøtter øvrige læringsmål om at kunne forklare og reflektere over egen brug af generativ AI i en opgave.

Udarbejdet af Rasmus Nielsen, Solveig Johnsen og Mai KlærkeCC-BY-NC
Udgivet første gang: August 27, 2024
Revideret: August 27, 2024