Kritisk kildebevidsthed

  • au
  • begynder
  • dansk
  • kildekritik

Kritisk kildebevidsthed er et undervisningsmateriale der gentænker undervisningen i kildekritik i et forsøg på at bevæge de studerende væk fra en statisk ”tjekliste”-tilgang, og henimod en mere dynamisk og reflekterende tilgang, med henblik på at udvikle deres kritiske bevidsthed i vurderingen af informationskilders autoritet, troværdighed og anvendelighed overfor alle typer af kilder og information.

Kort om undervisningsmaterialet

Undervisningsmaterialet indeholder 2 læringsmoduler, hvori der er progression og sammenhæng, en række øvelser der kan tilpasses emne og behov, samt en underviservejledning hvor materiale og koncept er beskrevet således at undervisningen nemt kan implementeres.

  • Læringsmodul 1 henvender sig til studerende på bacheloruddannelser eller diplomuddannelser
  • Læringsmodul 2 henvender sig til studerende på kandidatuddannelser

De to dele følger samme struktur og lægger op til refleksion på baggrund af fire spørgsmål:

Indhold i læringsmodulerne

Læringsmodulerne består af en PowerPoint præsentation til hver del, der indeholder slides med refleksionspunkter, ”hvad er”- forklaringer og øvelser:

  • Refleksionspunkter: Disse slides er de bærende i undervisningen. De indeholder en række uddybende spørgsmål og inspiration til at undersøge og drøfter kilders troværdighed, autoritet og anvendelse.
  • ”Hvad er”-forklaringer: Forekommer imellem de bærende slides, når der nævnes et koncept eller et begreb som eventuelt skal uddybes. Disse slides kan skjules eller vises i undervisningen efter behov.
  • Øvelsesopgaver: Efter de bærende slides er der øvelser, der passer til refleksionspunkterne. Øvelserne kan skjules eller vises efter behov, eller virke som inspiration til egne øvelser. Længere nede i dette dokument kan du finde drejebøger til de forskellige øvelser.

Downloads

Herunder har du mulighed for at downloade underviservejledningen og de 2 læringsmoduler. Du har også mulighed for at embedde eller linke til mere dynamiske og interaktive moduler.

God fornøjelse!

Underviservejledning

Læringsmodul 1

Der henvender sig til studerende på bacheloruddannelser eller diplomuddannelser

PowerPoint præsentation med refleksionspunkter og øvelser:
Interaktivt element:

Læringsmodul 2

Henvender sig til studerende påkandidatuddannelser

PowerPoint præsentation med refleksionspunkter og øvelser:
Interaktivt element:
Udarbejdet af:AU Library:
Anna Slyngborg
Drude Terkildsen Bill
Astrid Ølgaard Schriver
Steffan Mulle Markussen
Mai Jensen Klærke
Jesper Frederiksen Ølsgaard
Karl Weis-Fogh
Ida Lunde Jørgensen
CC-BY-NC







Senest opdateret: 26/06-2024
Udgivet første gang: January 10, 2024
Revideret: June 26, 2024